Paneer recipy

 Certainly! Here's a simple step-by-step recipe for homemade paneer:


### Ingredients:

- 1 liter of milk

- 2-3 tablespoons of lemon juice or white vinegar

- Cheesecloth or muslin cloth


### Instructions:


1. **Boil the Milk:**

   - Pour the milk into a heavy-bottomed pan and bring it to a boil over medium heat, stirring occasionally to prevent it from sticking to the bottom.


2. **Add Acidic Agent:**

   - Once the milk is boiling, reduce the heat to low and add the lemon juice or white vinegar gradually while stirring.

   - You'll notice the milk curdling as the curds separate from the whey. If it doesn't happen, add a little more acid.


3. **Strain the Curds:**

   - Once the curds have separated completely, turn off the heat and let it sit for a minute.

   - Place a cheesecloth or muslin cloth over a colander or sieve and strain the curds. Collect the whey in a bowl; this can be used for other recipes.


4. **Rinse the Curds:**

   - Rinse the collected curds under cold running water to remove any traces of lemon juice or vinegar.


5. **Tie and Hang:**

   - Bundle up the cheesecloth with the curds and hang it to drain for about 30 minutes. This helps in removing excess whey.


6. **Shape the Paneer:**

   - Once the excess whey has drained, place the paneer on a plate and shape it into a block or desired form.


7. **Set in the Fridge:**

   - Cover the paneer block and place it in the refrigerator for at least 2 hours to let it firm up.


8. **Cut and Use:**

   - Once chilled and firm, your homemade paneer is ready to be cut into cubes or used in your favorite recipes.


Enjoy your homemade paneer in curries, snacks, or any dish of your choice!


निश्चित रूप से! यहां घर पर बने पनीर की एक सरल चरण-दर-चरण रेसिपी दी गई है:




### सामग्री:


- 1 लीटर दूध


- 2-3 बड़े चम्मच नींबू का रस या सफेद सिरका


- चीज़क्लॉथ या मलमल का कपड़ा




### निर्देश:




1. **दूध उबालें:**


   - एक भारी तले वाले पैन में दूध डालें और इसे मध्यम आंच पर उबालें, बीच-बीच में हिलाते रहें ताकि यह तले में न लगे।




2. **अम्लीय एजेंट जोड़ें:**


   - दूध में उबाल आने पर आंच धीमी कर दें और चलाते हुए धीरे-धीरे नींबू का रस या सफेद सिरका डालें.


   - मट्ठे से दही अलग होते ही आप देखेंगे कि दूध फट रहा है। अगर ऐसा न हो तो थोड़ा और एसिड मिला लें.




3. **दही छान लें:**


   - एक बार जब दही पूरी तरह से अलग हो जाए तो आंच बंद कर दें और इसे एक मिनट के लिए ऐसे ही छोड़ दें.


   - एक छलनी या छलनी के ऊपर एक चीज़क्लॉथ या मलमल का कपड़ा रखें और दही को छान लें। मट्ठा को एक कटोरे में इकट्ठा करें; इसका उपयोग अन्य व्यंजनों के लिए किया जा सकता है।




4. **दही धो लें:**


   - एकत्रित दही को नींबू के रस या सिरके के किसी भी निशान को हटाने के लिए ठंडे बहते पानी के नीचे धो लें।




5. **बांधें और लटकाएं:**


   - चीज़क्लॉथ को दही के साथ बांध लें और इसे लगभग 30 मिनट के लिए सूखने के लिए लटका दें। यह अतिरिक्त मट्ठा को हटाने में मदद करता है।




6. **पनीर को आकार दें:**


   - जब अतिरिक्त मट्ठा सूख जाए तो पनीर को एक प्लेट में रखें और इसे ब्लॉक या मनचाहे आकार में आकार दें.




7. **फ्रिज में सेट करें:**


   - पनीर के टुकड़े को ढककर कम से कम 2 घंटे के लिए फ्रिज में रख दीजिए, ताकि वह सख्त हो जाए.




8. **काटें और उपयोग करें:**


   - एक बार ठंडा और सख्त होने पर, आपका घर का बना पनीर क्यूब्स में काटने या आपके पसंदीदा व्यंजनों में उपयोग करने के लिए तैयार है।




करी, स्नैक्स या अपनी पसंद के किसी भी व्यंजन में अपने घर के बने पनीर का आनंद लें

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